Epic blog from

Svet ti leží pri nohách, neboj sa ho spoznať



AUTOR Peter Mader
11.04.2024 11:55:54

Keď príroda čaruje. 10 európskych lokalít, kde môžete obdivovať jedinečné bazaltové stĺpy

Vulkanická činnosť po sebe dokáže v krajine zanechať rôzne stopy. Azda najvýraznejšou z nich sú polygonálne bazaltové stĺpy. Stĺpovitosť, alebo stĺpovitá odlučnosť je jedným z typických prejavov chladnúcej lávy. Vzniká zmršťovaním lávy, čím sa v nej vytvárajú trhliny, pozdĺž ktorých sa hornina odlučuje vo forme stĺpov. Vo svete existuje mnoho miest, kde sa dajú takéto stĺpy obdivovať, či už je to Austrália, Kanada, India, Vietnam, Island, Severné Írsko, alebo Spojené štáty. Poznáte však aj lokality pevninskej Európy, kde môžete obdivovať tento jedinečný prírodný výtvor? Pripravili sme zoznam 10 zaujímavých miest, ktoré môžu byť tipom pre váš ďalší výlet. Niektoré nájdete aj u našich susedov.

1. Panská skála

Panskú skálu nájdete u našich českých susedov, pri meste Kamenický Šenov, v Libereckom kraji. Táto prírodná pamiatka nazývaná tiež Varhany, má výraznú stĺpovitosť a leží v zatopenom lome. Odkrytiu skaly dopomohla ťažba, ktorá na území prebiehala od 18. storočia. Vyťažený kameň sa odvážal do krajín Beneluxu, kde sa používal na stavbu prímorských hrádzí. Už na konci 19. storočia však prebiehali snahy o jej zachovanie. V roku 1895 vydal úrad rozhodnutie o zákaze ťažby a skala sa stala najstaršou geologickou rezerváciou v krajine. Majitelia ale zákaz porušovali a obchádzali. Definitívny zákaz ťažby prišiel až v roku 1948, kedy začala aj oficiálna ochrana lokality. Panská skála sa objavila aj v mnohých filmoch, najznámejším je napr. rozprávka Pyšná princezná. Vedie k nej oficiálny turistický chodník aj cyklotrasa.

Foto: Maja Dumat, flickr.com, CC BY 2.0 DEED

2. Cascade du Ray-Pic

Kaskádový vodopád Ray-Pic sa nachádza neďaleko francúzskej dedinky Péreyres, na severnej strane pohoria Cévennes. Toto unikátne miesto je kombináciou masívneho bazaltového útesu, do ktorého sa zarezala rieka Bourges. Tá vytvorila nádhernú kaskádu zloženú z dvoch vodopádov, s celkovou dĺžkou viac ako 60 metrov, z čoho 35 metrov tvorí spodný vodopád. Horný vodopád bohužiaľ nie je viditeľný. Samotný útes leží v nadmorskej výške okolo tisíc metrov a je starý 30 - 40 tisíc rokov. Sopky s ktorými je spájaný, boli aktívne ešte pred 12 tisíc rokmi a pri erupciách tvorili jedny z najdlhších lávových prúdov v Európe. Návštevníci môžu tento impozantný turistický výtvor obdivovať z dvoch vyhliadkových plošín, na ktoré vedie krátky turistický chodník.

Foto: Binnette, wikimedia.org, CC BY-SA 4.0 DEED

3. Coloanele de bazalt de la Racoș

Túto mohutnú, približne 12 metrov vysokú čadičovú stenu pripomínajúcu varhany, nájdete v geologickom komplexe Racoș, v juhovýchodnej časti rumunskej Transylvánie. Súčasťou komplexu je okrem steny aj vyhasnutá sopka, či smaragdové jazero, ktoré vzniklo zatopením čadičového kameňolomu. Práve ťažba čadiča postupne vytvarovala oblasť do dnešnej podoby a odkryla tak 1,3 – 1,4 milióna rokov starý výtvor vulkanickej činnosti. Aj keď slovo „starý“ nie je v tomto prípade na mieste, vulkán Racoș je totiž údajne najmladšiou sopkou v Karpatoch. Ak chcete obdivovať tento jedinečný prírodný výtvor, dostanete sa sem pohodlnou asfaltkou. Prístup do komplexu je spoplatnený.

Foto: epicadventures.sk

4. Hegyestű

Hegyestű je malý vrchol, ležiaci v nadmorskej výške 336 metrov, ktorý nájdete v Maďarsku, na Balatónskej pahorkatine. Vrchol je v podstate pozostatok sopečného komína starého približne 8 milónov rokov. V roku 1930 tu začala rozsiahla ťažba čadiča, ktorá trvala dlhých 40 rokov, počas ktorých bola vyťažená polovica vrcholu. Vďaka, alebo aj kvôli tejto ťažbe tak dnes môžu návštevníci nahliadnuť do útrob bývalej sopky a obdivovať vysokú čadičovú stenu. Okrem toho bola v jednom z bývalých banských domov zriadená stála expozícia o ťažbe kameňa, vzniku sopky a geologickej histórii pahorkatiny.

Foto: Pinyoo, wikimedia.org, CC BY-SA 4.0 DEED

5. Šomoška

Šomoška je národná prírodná rezervácia, ktorú nájdete v Cerovej vrchovine, v okrese Lučenec. Tento hradný vrchol leží na slovensko-maďarskej hranici a okrem zrúcaniny hradu ukrýva aj slovenský a v Európe zriedkavý unikát. Počas stavby hradu bol odkrytý jedinečný, 9 metrov vysoký čadičový vodopád, na ktorom sa stĺpovitosť prejavila v ohnutej forme. Vodopád vznikol pred asi 4 miliónmi rokov pri erupcii podzemnej sopky. Okolo tejto zaujímavosti vedie náučný chodník, ktorý má zastávku aj pri neďalekom kamennom mori a vedie i na hrad Šomoška.

Foto: Slavomír Frešo, wikimedia.org, CC BY-SA 4.0 DEED

6. Gangolfsberg

Gangolfsberg je 736 metrov vysoký vrchol, ktorý sa nachádza v bavorskom prírodnom parku Rhön, uprostred Nemecka. Aj keď je v pohorí viacej lokalít s viditeľnou stĺpovitou odlučnosťou, v južnom svahu vrcholu Gangolfsberg je najvýraznejšia. Čadičové stĺpy tu miestami pripomínajú kmene stromov, poukladané na seba. Neďaleko od nich sa nachádza aj malá jaskyňa Teufelskeller, ktorá mala byť v minulosti sopečným výduchom. Cez túto lokalitu vedie označený turistický chodník, ktorého povrch je miestami spevnený čadičovými stĺpmi.

Foto: Barbara Michalski, wikimedia.org, CC BY-SA 3.0 DEED

7. Zlatý vrch

Čadičový kopec Zlatý vrch (657 m n.m.), nájdete v západnej časti Lužických hor, neďaleko mesta Česká Kamenice. Vzdušnou čiarou stojí len 6 kilometrov od Panskej skály, ktorá je síce viacej navštevovaná, no za to oveľa menšia. Stĺpy na Zlatom vrchu majú priemer len 30 centimetrov, miestami sú však až 30 metrov vysoké. Okolo roku 1870 bola tu a na vedľajšom kopci spustená prevádzka lomu a aj napriek snahám o zastavenie ťažby trvala s prestávkami takmer 100 rokov. V okolí sa nachádza viacero čadičových kopcov s viditeľnou stĺpovitosťou, je to však práve ťažba, ktorá odhalila najkrajšie prírodné výtvory. Na toto miesto vás zavedie náučný chodník.

Foto: wikimedia.org, CC0 1.0 DEED

8. Detunata Goală

Vrchol Detunata Goală (1158 m n.m.) spolu s neďalekým vrcholom Detunata Flocoasă (1258 m n.m.) nájdete v pohorí Metaliferi, ktoré je súčasťou rumunského pohoria Apuseni. Oba vrcholy sú vytvorené z čadičových stĺpov, nižší Detunata Goală je však vďaka chýbajúcej vegetácii výraznejší. Na jeho severozápadnej stene môžete tak obdivovať obrovské ohnuté stĺpy a rozsiahle kamenné more. Názov je odvodený od slova „Detunatele“ čo možno preložiť ako „úder bleskom“. Práve to miestnym pripomínal zvuk, ktorý počuli pri padaní skál odtrhnutých zo steny. Celá lokalita bola v roku 1936 vyhlásená za prírodnú rezerváciu a na oba vrcholy sa dá vystúpiť po turistických chodníkoch.

Foto: epicadeventures.sk

9. Cascade du Déroc

Cascade du Déroc je malebný vodopád, ktorý nájdete vo francúzskom pohorí Massif Central, v nadmorskej výške okolo 1200 metrov. Tento 30 metrov vysoký vodopád padá cez skalný previs a aj keď na prvý pohľad stĺpovitá odlučnosť nie je viditeľná, ľahko ju objavíte po bližšom preskúmaní. Strop previsu za vodopádom tvoria polygonálne čadičové bloky, ktoré pripomínajú včelie plásty. Miesto je tak naozaj unikátne. Aj keď vedie turistický chodník len na vrchol útesu, dolu k vodopádu sa zdatný turista dostane po vyšliapaných kľukatých chodníkoch.

Foto: Roland Brossy, flickr.com, CC BY 2.0 DEED

10. Hrad Stolpen

Hoci nie je hrad prírodným výtvorom, do tohto zoznamu určite patrí. Nájdete ho v rovnomennej nemeckej obci, neďaleko českých hraníc. Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1222 a bol vybudovaný na malom čadičovom kopci, z ktorého pochádzala aj väčšina stavebného materiálu. Všadeprítomný tmavý kameň vás bude sprevádzať počas celej prehliadky. Na západnej strane opevnenia a na niektorých miestach medzi múrmi, môžete obdivovať aj pozostatky čadičovej skaly, na ktorej hrad postavený. Ťažko si dnes predstaviť, ako toto miesto asi vyzeralo v minulosti.

Foto: Hans-Jörg von Schroeter, flickr.com, CC BY-ND 2.0 DEED

Prečítajte si tiež:

Skryté klenoty Slovinska. Spoznajte 10 miest, ktoré turisti často obchádzajú

Na skok od Bratislavy. Najkrajšie vysokohorské turistiky, ktoré zvládnete za jeden deň (1. časť)

Krajina ohňa a ľadu. 10 dôvodov prečo navštíviť Island