Epic blog from

Svet ti leží pri nohách, neboj sa ho spoznať



AUTOR Peter Mader
16.05.2019 09:55:53

Malá krajina s veľkým srdcom. 10 dôvodov prečo navštíviť Slovinsko

Slovinsko, krajina ktorú si vo svete často mýlia so Slovenskom. Aj keď je jednou z najmenších krajín Európy, ponúka na svojom území neuveriteľnú prírodnú a historickú rozmanitosť. Ak ste túto malebnú krajinu ešte nenavštívili, toto je 10 dôvodov, prečo by ste tak mali urobiť.    

1. Alpy

Aj keď Alpy zasahujú do Slovinska len okrajovo, nájdete tu mnohé majestátne vrcholy, ktorých návšteva vám ostane v pamäti na celý život. Najznámejšie Julské Alpy, ktoré sa rozprestierajú na území Triglavského národného parku prilákajú ročne tisíce návštevníkov. Okrem Triglavu (2864 m n.m.), najvyššej hory krajiny môžete vystúpiť na niektorý z ďalších velikánov ako Škrlatica (2740 m n.m.), Mangart (2679 m n.m.), Jalovec (2645 m n.m.), či Razor (2601 m n.m.). 

Ďalším majestátnym pohorím sú Kamnicko-Savinjske Alpy, ktoré síce nedosahujú veľkosť  Julských, pre Slovákov sú však vzdialenostne atraktívnejšie. Pri dobrej premávke môžete začať túru po štyri a pol hodinovej jazde z Bratislavy. Nádherné výhľady si môžete užiť z vrcholov Grintovec (2558 m n.m.), Skuta (2532 m n.m.), Planjava (2394 m n.m.), či Ojstrica (2350 m n.m.). Výstupy v oboch pohoriach sú často zdĺhavé, strmé a nebezpečné, preto sú vhodné len pre skúsených turistov. Môžete si však zadarmo prejsť trasy a vystúpiť na vrcholy, na ktoré by ste si u nás museli zaplatiť služby horského vodcu.     

Najmenej známou alpskou skupinou Slovinska sú Karavanky, ktoré tvoria prirodzenú hranicu s Rakúskom. Najvyšším vrcholom pohoria je Stol (2237m n.m.), a aj keď sa svojou výškou Karavanky nevyrovnajú predchádzajúcim dvom, sú atraktívne najmä pre ľudí, ktorí hľadajú viacej samoty. Zážitkom môže byť prechod celého hrebeňa, ktorý má dĺžku vyše 80 kilometrov.

Majestátne Kamnicko-Savinjske Alpy;     Foto: epicadventures.sk Výhľad na Juslké Alpy a najvyšší vrchol Slovinka, Triglav;     Foto: epicadventures.sk Chodníky v slovinských alpách nie sú pre každého, často vedú strmím a nebezpečným terénom;     Foto: epicadventures.sk

2. Podzemný kras

Slovinské podzemie je ako švajčiarsky ementál. Krajina je pretkaná množstvom krasových tunelov, ktoré vytvárajú jedny z najkrajších jaskynných systémov na svete. Dokonalým príkladom sú Škocjanske jaskyne s obrovskou podzemnou riekou, ktorá tečie pod povrchom neuveriteľných 34 kilometrov. Bohatá krasová výzdoba a obrovské sály s výškou až 146 metrov sa dostali aj na zoznam svetového dedičstva UNESCO. 

Ďalším známym systémom je Postojnska jaskyňa, ktorá má dĺžku vyše 24 kilometrov, z čoho päť a pol kilometra je prístupných návštevníkom. Čaká na vás podzemná železnica, ktorá vás zavezie do útrob jaskyne, kde sa môžete poprechádzať v jej najkrajších častiach, ktoré boli prvý krát sprístupnené už v roku 1819. 

Mnoho slovinských jaskýň, ktoré sú otvorené pre verejnosť, nie sú osvetlené. Prieskum v jaskyniarskej výstroji s čelovkou na hlave tak môže byť nevšedným zážitkom. Vyskúšajte plavbu nafukovacím člnom po podzemnej rieke v Križnej jaskyni, či originálne cyklo dobrodružstvo v starej bani Podzemlje Pece. Ak máte radšej atrakcie, ktoré sú zdarma, nemali by ste vynechať návštevu Krajinskeho parku Rakov Škocjan. Cez hlboké priepasti sa môžete dostať do jaskynného systému, cez ktorý preteká rieka Rak a preskúmať nádherný stratený svet. 

Nádherná výzdoba v Postojnskej jame;     Foto: epicadventures.sk Obrovský podzemný kaňon, cez ktorý vedie jeden z okruhov v Škocjanských jaskyniach;     Foto: epicadventures.sk Stratený svet na dne Krajinskeho parku Rakov Škocjan;      Foto: epicadventures.sk

3. Planiny

Planiny, alebo horské pasienky sú jednou z najväčších krás Slovinska. Na mnohých z nich nájdete staré drevenice a salaše, ktoré môžu mimo sezóny vyzerať opustene, cez sezónu však ožívajú. Do domov sa nasťahujú chatári a pastieri, pasienky zaplnia kravy či ovce a spolu vytvárajú dokonalú romantickú idylku.                     

Aj keď je v krajine veľké množstvo planín, existuje zopár, ktoré vyčnievajú. Ak chcete nahliadnuť do tohto vysokohorského spôsobu života, určite by ste mali navštíviť Veliku planinu, ktorá je najväčšou v Slovinsku a leží len pár kilometrov od hlavného mesta. Nájdete tu viac ako 100 tradičných salašov a cez sezónu môžete ochutnať miestnu špecialitu, syr Trnič, ktorý je nazývaný aj syr lásky. 

Ďalším nádherným a nesmierne fotogenickým miestom, ktoré by ste pri návšteve Slovinska nemali vynechať je planina Zajamniki. Leží na známej náhornej plošine Pokljuka a okrem dreveníc ponúka aj majestátny výhľad na Julské Alpy. Na pozadí Álp leží aj neďaleká planina Zajavornik. Ak túžite po miestach, ktoré sú viacej odrezané od civilizácie, môžete podniknúť turistiku na nádhernú planinu v Lazu, ktorá leží pod horami vo výške 1600 metrov. 

Tradičné salaše na Velikej planine;     Foto: epicadventures.sk Fotogenická planina Zajamniki;     Foto: epicadventures.sk Drevená kaplnka na planine Uskovnica;     Foto: epicadventures.sk

4. Hrady

Na malom území Slovinska môžete objaviť viac ako 50 hradov, z ktorých je veľa sprístupnených verejnosti. Ak si napíšete do vyhľadávača „slovinské hrady“, v drvivej väčšine vám zobrazí jeden a ten istý výsledok, slávny Predjamský hrad. Tento unikátny hrad bol postavený v strmom útese pri vstupe do jaskyne, vďaka čomu mal dokonalú obrannú pozíciu. Cez jaskyňu sa dalo v čase obliehania dostať na povrch, zabezpečiť tak zásobovanie a nenápadne útoky zo zálohy.

Medzi ďalšie slovinské hrady, ktoré by ste pri svojej návšteve nemali vynechať patria napríklad zachovalé hrady Snežnik, Brežice, Štatenberg, Velenje, Ptuj, Strmol, Brestanica, Škofja Loka, či hrad s kláštorom Olimje. Za návštevu stoja aj opravené zrúcaniny Rihemberk, Žužemberk, Celje a Kamen. Ak hľadáte dokonalý výhľad, môžete navštíviť hradnú vežu na Ľubľanskom hrade, z ktorej je výhľad na široké okolie hlavného mesta, alebo nádvorie Bledského hradu, z ktorého je nádherný výhľad na Bledské jazero. 

Najznámejší slovinský hrad Predjama;     Foto: epicadventures.sk Bledský hradu, ktorý stojí pyšne nad jazerom;     Foto: epicadventures.sk Nádherný hrad Snežnik;     Foto: wikimedia.org

5. Vodné bohatstvo

Slovinsko je krajina bohatá na vodu, ktorá v nej vytvára vďaka vysokým horám, skalnatému krasovému podložiu a hustým lesom jedinečné úkazy. Okrem spomínaných podzemných riek v jaskyniach tak môžete obdivovať divoké rieky, tiesňavy, vodopády a jazerá, či už trvalé, alebo dočasné. 

Navštívte najznámejšiu slovinskú rieku Soču, ktorá je obľúbená a vyhľadávaná najmä kvôli raftingu. Turistické mestečko Bovec je okrem raftingu aj skvelou základňou pre kaňoning. Ak vyhľadávate pokojnejšie aktivity, nevynechajte návštevu niektorej z tiesňav. Medzi obľúbené patria napríklad Tolminská tiesňava, Mostnica, Blejski vintgar, Dovžanova tiesňava a Iski vintgar. Obľúbené sú aj prechádzky k prameňom riek, ktoré často vytekajú z podzemia mohutným prúdom. 

V hornatej krajine môžete naraziť na veľa vodopádov. Niektoré ani nie sú označené v dostupných mapách a iné sú zase viditeľné len pri jarnom odmäku. Nevynechajte najvyšší vodopád Boka, ktorý vás ohromí svojou výškou 139 metrov. Za návštevu tiež stoja známe vodopády Peričnik, Rinka, Savica, Virje, Veliki Kozjak, a vodopády potoka Martuljek.

Medzi hlavné turistické atrakcie patria aj jazerá Bohinj a Bled, ktoré sú obľúbené pre kajakovanie a výlety loďou. Slovinsko však má aj unikátne občasné jazerá, ktoré sa objavujú väčšinou na jar a jeseň po výdatných dažďoch a zaplavia rozsiahle oblasti. Najväčšie z nich sú Planinsko polje a Cerknica

V tiesňave Blejski vintgar;     Foto: wikimedia.org Bohinjské jazero pri západe slnka;     Foto: epicadventures.sk Známi vodopád Virje;     Foto: wikimedia.org

6. Slovinský vidiek 

Čo presne si predstavíte ak počujete slovo vidiek? Pre zodpovedanie tejto otázky úplne stačí, aby ste opustili diaľnice a hlavné ťahy. Slovinský vidiek, to je kopcovitá krajina, husté lesy, malebné polia a lúky, pasúci sa dobytok, domy na samote, drevené stodoly, dominantné kostoly, odľahlé osady a neuveriteľné scenérie. Toto pokojné a romantické prostredie sa vám bude opúšťať veľmi ťažko. 

Výhľad na dedinku Zgornja Sorica, ktorá leží na úpätí Juslkých Álp;    Foto: epicadventures.sk Tradičný kozolec, ktorý je typický pre slovinský vidiek. Slúžil prevažne na sušenie sena, obilia a kukurice;    Foto: epicadventures.sk Kostoly na dominantných miestach patria k zaujímavostiam slovinského vidieku. Cerkev Svetega Primoža v Jamniku;     Foto: pixabay.com

7. Víno

Aj napriek svojej rozlohe má Slovinsko viac ako 22 tisíc hektárov viníc. Výroba vína má v krajine históriu, ktorá siaha až do obdobia Keltov, ktorí toto územie obývali v 5. a 4. storočí pred našim letopočtom. Ročne sa vyprodukuje 90 miliónov litrov, pričom 75% celkovej produkcie tvorí biele víno. Zaujímavosťou je, že viac ako 90% produkcie končí na domácom trhu a len malý zvyšok putuje do zahraničia. 

Ak chcete objaviť jedinečné chute slovinského vína, ktoré sa teší čoraz väčšej obľube, zamierte do známych vinárskych oblastí v údolí Drávy, údolí Sávy a regiónu Primorska. Vyrazte na prechádzku medzi vinicami, či na ochutnávku vín v mnohých viniciach a sklepoch. Nezabudnite ochutnať známe víno Cviček, ktoré vzniká pri kombinácii bieleho a červeného hrozna s vysokou kyslosťou, či špeciality Primorska ako Refošk, Malvazija, Teran, a Rebula.  

Známa cesta Špičnik, ktorá medzi vinicami vytvára tvar srdca;     Foto: pixabay.com Vinárska oblasť Jeruzalem, ktorá patrí do dediny Ljutomer;     Foto: wikimedia.org Vinárska oblasť Goriška brda, ktorá je jednou z najznámejších oblastí Primorska;     Foto: wikimedia.org

8. Vojenská história

Prvá svetová vojna, druhá svetová vojna, či socialistická Juhoslávia. Slovinci prešli dlhú cestu, pokým sa stali samostatným a úspešným národom a na svoju históriu sú patrične hrdí. Po celej krajine tak môžete nájsť pamätníky a múzeá, ktoré vám majú priblížiť toto búrlivé obdobie. 

Návšteva vojenského múzea v Pivke je povinnosťou pre každého milovníka vojenskej histórie. V obrovskej múzejnej zbierke sa dozviete viac o jednotlivých konfliktoch, prezriete si vojenské vybavenie, zbrane, desiatky tankov a ťažkej techniky, lietadlá, či helikoptéru. Aby toho nebolo málo, v múzeu je vystavená aj ponorka, do ktorej si môžu návštevníci zaplatiť exkurziu. 

Trochu iný druh zábavy môžete objaviť hlboko v horách. Patria sem napríklad partizánske nemocnice Franja, Jelendol, Zalesje, či partizánska tlačiareň Slovenija. Objekty fungovali počas druhej svetovej vojny, ukryté pred zrakmi Nemcov. Dnes sú otvorené verejnosti ako skanzeny. 

Bývalá Taliansko-juhoslávska hranica prechádzala cez celé Julské Alpy, vďaka čomu môžete na hraničné opevnenie naraziť úplne všade. Prezrite si bunkre na vrchu Slatnik, kasáreň pod Triglavom, pevnosť Kluže, či skanzen prvej svetovej vojny Kolovrat. Mimo alpskej oblasti môžete vyraziť na túru po Rupnikovej liniji, čo je tematický okruh okolo bunkrov s múzeom. Za návštevu stojí aj priepasť Unška Koliševka, nad ktorou je vybudovaná rozsiahla sieť podzemných priestorov, ktoré môžu návštevníci na vlastnú zodpovednosť preskúmať. 

Vojenské múzeum v Pivke, ktoré vlastní jednu z najväčších zbierok vojenskej techniky;     Foto: epicadventures.sk Pevnosť Kluže, ktorá leží neďaleko súčasnej Taliansko-slovinskej hranice;     Foto: wikimedia.org Partizánska nemocnica Franja, ktorá stojí ukrytá v malebnej tiesňave;     Foto: wikimedia.org

9. More 

Slovinsko je jedna z mála krajín, kde sa  môžete jeden deň kúpať v mori a druhý deň vyraziť na túru do veľhôr. Aj keď má slovinská riviéra dĺžku len niečo málo cez 40 kilometrov, nájdete na nej malebné stredomorské mestečká, ako vystrihnuté z chorvátskeho pobrežia Jadranu. Na rozdiel od Chorvátska tu však nebude na štrkových plážach taká tlačenica. 

Navštívte starobilý Piran, so svojim historickým centrom, úzkymi uličkami a dominantným kostolom, ktorý sa týči nad mestom. Prezrite si prístav v Izole a vychutnajte dobré jedlo v zapadnutých uličkách mesta. Objavte malebné historické centrum Koperu, ktoré stojí hrdo v obkľúčení nákupných centier a industriálnej zóny.    

Malebné pobrežie historického Piranu;     Foto: epicadventures.sk Panoráma prímorského mestečka Izola;     Foto: wikimedia.org Nedostatok klasických pláži ľuďom v Portoroži vôbec nevadí, stačí im aj drevené mólo;     Foto: wikimedia.org

10. Lipica

Ak paríte medzi milovníkov koní, je pre vás návšteva Lipice takmer povinnosť. Slávne žrebčíny boli založené v roku 1580 a boli určené na chov koní zo Španielska, vďaka podobnej klíme. Za vlády Márie Terézie bolo v žrebčínoch vyšľachtené známe plemeno Lipicánov, ktoré je dnes rozšírené po celej strednej Európe. 

Pri návšteve Lipice si môžete prezrieť miestne múzeum s históriou chovu koní, poprechádzať sa pri ohradách a stajniach, navštíviť oficiálny tréning Lipicánov, či dokonca akrobatické predstavenie. V rozsiahlych žrebčínoch dnes chovajú viac ako 300 koní, preto si na návštevu nechajte aspoň pol dňa.