Epic blog from

Svet ti leží pri nohách, neboj sa ho spoznať



AUTOR Peter Mader
11.12.2019 09:31:56

Na skok od Bratislavy. Najkrajšie vysokohorské turistiky, ktoré zvládnete za jeden deň (2. časť)

Milujete vysoké hory, ale trpíte nedostatkom voľného času? Máme pre vás riešenie. Pripravili sme zoznam nádherných vysokohorských vrcholov, ktoré sa dajú zvládnuť s cestou z Bratislavy za jeden deň. Stačí vám len auto a odhodlanie vstať skoro ráno. Odmenou vám budú nádherné scenérie v lone prírody. 

1. Geierhaupt 

Výhľad na vrchol Geierhauptu

Geierhaupt je so svojou výškou 2417 metrov najvyšším vrcholom Seckauerských Álp, ktoré sú najvýchodnejšou súčasťou Nízkych Taur. Aj napriek svojej úctyhodnej výške nepatrí medzi zahraničnými turistami k príliš vyhľadávaným vrcholom. Pravdepodobne za to môže celkovo malá známosť celého pohoria. O to viac si vychutnáte dokonalé kruhové výhľady, ktoré Geierhaupt ponúka.

Na vrchol sa dá dostať tromi oficiálnymi chodníkmi. Najrýchlejšia a najpoužívanejšia je trasa Alpiner Weg Nr: 39, ktorá začína pri jazere Ingeringsee a stúpa 1200 výškových metrov až na vrchol. Túto trasu však v starších a neaktualizovaných mapách nenájdete, oficiálne bola označená iba v roku 2017.

Ďalšou možnosťou je chodník Wanderweg 986, ktorý vytvára nádhernú hrebeňovku. Zo severovýchodnej strany vedie skalnou cestou od vrcholu Grieskogel (2328 m n.m.). Táto cesta je len pre zdatných a skúsených turistov, a je tak právom najťažšia. Zo západnej strany vedie chodník strmím a nepríjemným stúpaním z vrcholu Schrimpfkogel (2207 m n.m.). Táto trasa by sa dala označiť ako zlatá stredná cesta, aj tak však na nej veľa ľudí nestretnete.
Výhľad na hlboký žľab pod vrcholom

Väčšina ľudí, ktorí podniknú výstup cez Alpiner Weg Nr: 39 sa po ňom aj vrátia. Existuje však ja variant, vďaka ktorému sa nemusíte vracať tou istou cestou a stihnete celú túru v pohode za jeden deň. Vyrazte od jazera Ingeringsee, po označenom chodníku. Trasa je prehľadná, nie je sa kde stratiť. Už od polovice vás čakajú úžasné výhľady. Tesne pod vrcholom v poslednom strmšom stúpaní si môžete všimnúť nenápadný chodník, ktorý klesá dolu svahom vľavo. Síce tú chýba smerovník, no ide o spomínaný Wanderweg 986 na Schrimpfkogel. Značky na skalách sú trochu vyblednuté, no dajú sa v pohode nájsť.

Keď sa budete vracať z vrcholu, vyrazte touto cestou. Strmým svahom zostúpite do sedla Liesingtörl, a vystúpte na Schrimpfkogel. Chodník prechádza a klesá cez veľké kamenné bloky, na ktorých potrebujete istú chôdzu. Z vrcholu zostúpite až do trávnatého sedla Krügltörl. Wanderweg 986 pokračuje na vrchol Kerschkern (2225 m n.m.), vy však odbočíte vľavo na vyšliapaný chodník, ktorý vedie do doliny medzi kopcami. V doline uvidíte malé jazero Schaunitzsee. Viditeľný chodník pokračuje od jazera vpravo do doliny, ten však budete ignorovať.

Musíte sa otočiť smerom na Geierhaupt, obísť jazero za ktorým je malé sedlo. Tu začína klesanie do doliny. Tento úsek je síce neprehľadný, keďže chodník tu prakticky neexistuje, pokiaľ však budete zostupovať kamennou suťou po pravej strane, po chvíli nájdete viditeľný chodník, po ktorom sa dostanete naspäť do doliny Ingeringtal, a po širokej ceste až k jazeru Ingeringsee. Na správnu orientáciu vám postačí appka mapy.cz.
Výstupová trasa je bohatá na nádherné scenérie

Vzdialenosť od Bratislavy: 262 km

Východiskový bod: parkovisko pri jazere Ingeringsee (N 47°20.57830', E 14°39.82978') 

Približné údaje o trase: vzdialenosť 17 km; prevýšenie 1300m; čas 8 hodin

Orientačný profil trasy

2. Hochrettelstein

Hochrettelstein (2220 m n.m.)Hochrettelstein je nádherný vrchol, ktorý leží v severnej časti Nízkych Taur, v podskupine zvanej Rottenmann a Wölz Tauern. Tento 2220 metrov vysoký vrchol nie je žiadnou dominantou okolia, nemá ladné skalnaté krivky a jeho trávou zarastené svahy vyzerajú celkom obyčajne. Prečo sme ho teda zaradili medzi najkrajšie vysokohorské turistiky? Odpoveďou je dokonalá poloha v obklopení Nízkych Taur a Mŕtvych hôr, vďaka čomu si môžete užiť neskutočný výhľad. Za dobrého počasia je vidieť aj vzdialený Dachstein.

Vrcholom prechádza chodník Wanderweg 940, ktorý je zároveň súčasťou diaľkovej trasy Steirischer Landesrundwanderweg. Od severovýchodu vedie chodník z vrcholu Seekoppe (2150 m n.m.), na ktorý sa stúpa z údolia Gullingtal. Výstup touto cestou je zdĺhavý, od parkoviska v doline niečo okolo štyroch hodín čistého času. Úsek medzi oboma vrcholmi však vedie nádherným hrebeňom, ktorý je bohatý na výhľady.

Cestou na vrcholZ juhozápadnej strany vedie chodník od lyžiarskeho strediska Planneralm a práve vďaka stredisku, ktoré začína v nadmorskej výške 1600 metrov, je ideálnym na rýchly a nenáročný výstup. V zimnom období je využívaná najmä skialpová trasa, ktorá vedie z doliny Gullingtal a stúpa na vrchol južným svahom. Viac info o tejto trase nájdete na stránke bergsteigen.com.

Ak si chcete užiť nádherné výhľady ktoré vrchol ponúka a zároveň stihnúť túru za jeden deň, odporúčame začať na parkovisku pri lyžiarskom stredisku. Do strediska vedie cesta z dedinky Donnersbach, ktorá je prejazdná celý rok (pokiaľ ju nezavalila lavína, alebo husto nesneží). Z parkoviska sledujte označený chodník, ktorý vás prevedie cez zjazdovky, okolo jazera Plannersee, až na malý vrchol Plannerknot (1996 m n.m.). Budete v necelej polovici cesty na Hochrettelstein, a mať za sebou takmer 2/3 prevýšenia. Ďalej na vrchol je chodník nenáročný, vďaka čomu stihnete celú trasu do dvoch hodín. Trasa od strediska na vrchol je vhodná aj na snežnicovú turistiku.

Pri návrate na Plannerknot nemusíte vyraziť rovno k autu. Od rázcestníka vedie chodník na západ, na zaujímavý hrebeň, z ktorého sa dá ďalej zbehnúť na parkovisko. Spája vrcholy Planner Seekarspitze (2072 m n.m.) Hintere Gstemmerspitze (2090 m n.m.) a Mittlere Gstemmerspitze (2014 m n.m.). Druhou možnosťou je hrebeň, ktorý pokračuje na juh a vedie nad celým lyžiarskym strediskom. K autu vás privedie z opačnej strany.

Výhľad na Rottenmann a Wölz TauernVzdialenosť od Bratislavy: 322 km

Východiskový bod: parkovisko pri lyžiarskom stredisku (N 47°24.29505', E 14°11.90687') 

Približné údaje o trase: vzdialenosť 8,2 km; prevýšenie 650 m; čas 4 hodiny 

Orientačný profil trasy 

3. Otrhance

Na hrebeni OtrhancovOtrhance sú výrazný, vyše 6 kilometrov dlhý hrebeň, ktorý leží v centrálnej časti Západných tatier, obklopený Račkovou a Jamníckou dolinou. Tvoria ho vrcholy Nižná Magura (1920 m n.m.), Ostredok (2050 m n.m.), Vyšná Magura (2095 m n.m.) Jakubina (2194 m n.m.), ktorý je zároveň druhým najvyšším vrcholom Západných Tatier a Hrubý vrch (2137 m n.m.). Hrebeň ponúka neskutočné výhľady na široké okolie.

Existujú tri možnosti, ako podniknúť túru cez Otrhance za jeden deň. Hrebeňom prechádza zelená turistická značka, ktorá začína na rázcestí Račkovej a Jamníckej doliny. Chodník stúpa strmým terénom od juhu, prechádza cez všetky vrcholy a končí až na poľskej hranici. Ideálnejšie je však začať túru cez niektorú z dolín. Obe vás privedú na poľskú hranicu miernejším terénom a Otrhance si tak necháte až na cestu dole.  

Jakubina (2194 m n.m.) a Hrubý vrch (2137 m n.m.)Cez Jamnícku dolinu prechádza modrý turistický chodník, z ktorého sa na rázcestí pod Hrubým vrchom odpojíte na zelený. Ten vás privedie až na hranicu, ktorou prechádza červený turistický chodník. Cez Račkovu dolinu vedie žltá značka, ktorá vás tak isto privedie na hranicu.

Ak chcete podniknúť túru cez Otrhance a zároveň si užiť čo najviac prírodných krás, vyrazte od „parkoviska“ pri Úzkej doline po modrej značke, ktorá vás privedie na rázcestie Račkovej a Jamníckej doliny. Odbočte vpravo do Račkovej doliny a sledujte žltú turistickú značku. Cestou sa vám začnú otvárať pekné výhľady, až konečne narazíte na Kolibu pod Klinom. Nad kolibou je ďalšie rázcestie, na ktorom musíte odbočiť vľavo ďalej po žltej značke. Dostanete sa až k nádherným Račkovym plesám.

Tu začína chodník strmo stúpať na hranicu, kde končí na vrchole Končistá, ktorým prechádza hraničná červená značka. Musíte pokračovať vľavo, smerom na Hrubý vrch. Na rázcestí pod vrcholom začína zelená značka, ktorá vás prevedie cez celé Otrhance. Táto trasa je síce zdĺhavá a fyzicky náročná, o to krajšie výhľady a scenérie vás však čakajú. Pri návšteve nezabudnite na sezónu uzáveru.

Hrebeň Otrhancov s výhľadom na Západné Tatry  Vzdialenosť od Bratislavy: 305 km

Východiskový bod: neoficiálne parkovisko pri ústí Úzkej doliny (N 49°8.07905', E 19°47.50192')

Približné údaje o trase: vzdialenosť 19 km; prevýšenie 1550 m; čas 9,5 hodín 

Orientačný Profil trasy

4. Eisenerzer Reichenstein 

Výhľad na Eisenerzer Reichenstein (2165 m) a chatu ReichensteinhütteEisenerzer Reichenstein je jedným z piatich dominantných masívov, ktoré obklopujú malebné rakúske mestečko Eisenerz. Leží na okraji Eisenerzkých Álp a so svojou výškou 2165 metrov ponúka skvelé výhľady na široké okolie. Na severovýchod vidno pohorie Hochschwab a neznámy masív Trenchtling, o ktorom sme vám písali v predchádzajúcom článku. Na západe vidieť známy národný park Gesäuse a vrchol Kaiserschild (2084 m n.m.) na ktorý vedie jedna z najťažších zaistených ciest v okolí. Južný výhľad zdobí osamelý, 2214 metrov vysoký Gößeck.

Na vrchol sa dá dostať viacerými spôsobmi. Najjednoduchšia je priama cesta od severu z parkoviska pri chate Präbichlerhof, ktorá leží nad lyžiarskym strediskom Präbichl. Trasa vedie cez Wanderweg 605, a prekonáva 900 výškových metrov.

Druhou možnosťou sú dve južné cesty, ktoré stúpajú z planiny Krumpalm. Sú nimi Wanderweg 695 a spomínaný Wanderweg 605. Obe cesty majú začiatok pri turistickej chate Hirnalm a prekonávajú prevýšenie okolo 1250 metrov.

Výhľad z vrcholu na Reichensteinhütte, ktorá stojí na náhornej plošineĎaľšie dva chodníky, ktoré vedú na vrchol sú Wanderweg 673 – Theklasteig a Wanderweg 689 - Grete-Klinger-Steig, tieto sú však súčasťou dlhých hrebeňoviek, ktoré nie sú úplne ideálne na jednodňový výstup.

Ideálnym spôsobom, ako podniknúť peknú jednodňovú túru z množstvom prírodných krás a zároveň sa nevracať tou istou cestou je vyraziť od parkoviska pri chate Hirnalm. Chodník vás privedie cez nenáročné stúpanie až na planinu Krumpalm, kde si môžete zvoliť, či sa vydáte vľavo na Wanderweg 605 alebo v pravo na Wanderweg 695. V podstate vás čaká rovnaká trasa len z iného smeru.

Ak pôjdete vľavo, čaká vás dlhé stúpanie cez sedlo Krumphals po suťovom chodníku do sedla Reichenhals, kde sa križuje z trasou Theklasteig a pokračuje na vrchol cez náhornú plošinu. Ak pôjdete vpravo, budete stúpať strmším chodníkom do sedla Rottörl, kde sa spája z trasou Grete-Klinger-Steig. Chodník obchádza celú horu a nakoniec sa pripája na Wanderweg 605, ktorý stúpa od severu na vrchol. Na tejto trase sú exponované úseky zaistené oceľovým lanom. Záleží len na vás, či dávate prednosť strmšiemu výstupu a miernejšiemu zostupu, alebo naopak. Na vrchole vás tak či onak čaká nádherný výhľad a pivko na vysokohorskej chate Reichensteinhütte.

Vzdialený masív, ktorý sa týči nad mestečkom EisenerzVzdialenosť od Bratislavy: 225 km

Východiskový bod: parkovisko pri chate Hirnalm (N 47°28.56380', E 14°57.96227')

Približné údaje o trase: vzdialenosť 14 km; prevýšenie 1300 m; čas 8 hodín 

Orientačný profil trasy

5. Großen Ringkogel

Großen Ringkogel (2277 m n.m.)Ak by sme mali vybrať jeden úplne nevýrazný vrchol, ktorý by ste si pri ceste autom ani nevšimli, bol by ním 2277 metrov vysoký Großen Ringkogel. Jeho rozťahané svahy a zaoblený vrchol ležia v južnej časti Seckauerských Álp. Výhľadov však vie ponúknuť viac ako dosť. Vďaka miernemu terénu je dokonalým vrcholom pre neskúsených turistov, ktorí si netrúfajú na exponované skalné chodníky. Veľkej návštevnosti sa teší aj počas zimných mesiacov, kedy jeho snehom zaviate svahy zdobia skialpové stopy.

Na vrchol vedú dva oficiálne označené chodníky, dlhší Wanderweg 980 a kratší Wanderweg 37. Oba sa stretajú na menšom vrchole Repenstein (1956 m n.m.) a pokračujú spolu na vrchol.

Výhľad naspäť na výstupovú trasu Ideálnym spôsobom na výstup je kratší chodník od parkoviska pri osade Eisenbacher. Chodník vás z parkoviska prevedie cez malú usadlosť, za ktorou sa odpojí a začne stúpať lesom k vrcholu. Po pár kilometroch vás privedie k vrcholu Repenstein (1956 m n.m.), odkiaľ pokračuje ďalej na Kleiner Ringkogel (2210 m n.m.). Tu začínajú naozaj skvelé výhľady na Seckauerské Alpy. Stúpanie z Kleiner Ringkogelu na Großen Ringkogel je trochu strmšie, stále však nenáročné a bezpečné. Na vrchole vás okrem výhľadov čaká aj 8 metrov vysoký drevený kríž a kamenná mohyla. Ak máte dosť času a síl, môžete pokračovať ďalej na Pletzen (2345 m n.m.), vrátiť sa však musíte tou istou cestou.

Nádherné výhľady počas výstupu Vzdialenosť od Bratislavy: 260 km

Východiskový bod: parkovisko v osade Eisenbacher (N 47°16.84223', E 14°37.52443')

Približné údaje o trase: vzdialenosť 12 km; prevýšenie 1050 m; čas 6,5 hodín 

Orientačný profil trasy 
 

 

Predchádzajúca časť