Epic blog from

Svet ti leží pri nohách, neboj sa ho spoznať



AUTOR Peter Mader
10.12.2017 11:27:24

Najkrajšie miesta planéty. Národný park Sämen (Etiópia)

Naša planéta je zmesou rôznorodosti. Od vysokých hôr po nekonečné lesy, od arktických ľadov po piesočné duny. Každá oblasť je iná a každá krajina je niečím výnimočná. Aj keď musí príroda neustále ustupovať záujmom civilizácie, stále sú tu nádherné miesta ako národné parky, či prírodné rezervácie. Patrí medzi ne aj národný park Sämen.

Jeden z najkrajších a najnavštevovanejších parkov Afriky leží v severnej časti Etiópie. Národný park Sämen (alebo aj Simien) zaberá rozlohu 220 km² a je unikátny hlavne svojou diverzitou. Vo výškach od 3600 metrov nad morom leží náhorná plošina, ktorá je ohraničená strmými útesmi. O 1000 – 2000 metrov nižšie sa rozprestierajú nádherné tiesňavy a údolia, v ktorých sa miestni obyvatelia venujú poľnohospodárstvu.

Vlk etiópsky
Vlk etiópsky, Zdroj: lonelyplanet.com

Vo vzduchu sa dá pozorovať až 180 druhov vtáctva, z ktorého je až 8 druhov endemických. Najpozoruhodnejší vták, ktorý sa v parku vyskytuje je Bradáň žltohlavý. Patrí medzi jastrabovité vtáky a rozpätie jeho krídel môže dosahovať až 285 cm. Ďalší zástupca dravcov v parku je Orol bronzový a častý výskyt má aj Krkavec hrubozobý.

Okrem najrôznejšej fauny sa v parku vyskytuje aj rôznorodá flóra. Striedajú 3 vegetačné pásma. Prvé vo výške nad 3700 metrov. Tieto pastviny sú typické výskytom Lobelia rhynchopetalum. Môže dosahovať výšku až 10 metrov a rastie len v afroalpínskych oblastiach Etiópie.

Lobelia rhynchopetalum
Lobelia rhynchopetalum, zdroj: wikipedia.com

Od 3000 do 3700 metrov sa nachádza pásmo vresovísk. Vyskytujú sa tu hlavne nižšie stromy a kríky. Najrozšírenejší tu je Vresovec stromový, ktorý sa často používa na palivové drevo. V najnižšom pásme od 2000 do 3000 metrov sa často vyskytuje Juniperus procera, čo je druh borievky. Rastie tu aj niekoľko druhov Akácie.

Aktivity v parku
V parku je veľa turistických chodníkov, po ktorých sa môžu návštevníci dostať až na najvyšší vrchol Etiópie a to 4553 metrov vysoký Ras Dašän (alebo ja Ras Dädžän). Pri viacdňových prechodoch cez náhornú planinu je tu pre turistov viacero kempov. Ako základňa pre aktivity a plánovanie turistiky v parku slúži mestečko Debark.

Najobľúbenejšia turistická trasa je z Debarku na Ras Dašän, ktorá by mala zdatnému turistovi zabrať 3 dni pochodu. Prvý deň vedie z Debarku do Sankaber Campu, odtiaľ pokračuje druhý deň do Chennek Campu a na tretí deň na vrchol Ras Dašän. Ak si však chcete pobyt v národnom parku naozaj užiť, určite sa oplatí zabočiť aj na niektoré vedľajšie trasy.

simienpark
simienpark
Trasa z Debarku na Ras Dašän, zdroj: simienpark.org
Trasa z Debarku na Ras Dašän, zdroj: simienpark.org
Orientačná mapa parku, zdroj: wordpress.com
Orientačná mapa parku, zdroj: wordpress.com

Okrem úžasných výhľadov, hlbokých kaňonov, vysokých útesov a jedinečných druhov zvierat sa dá v parku vidieť aj zopár vodopádov. Najväčší a najkrajší z nich je vodopád Jinbar, ktorý padá až z 500 metrovej výšky. Najmohutnejší je v období dažďov.

Ideálny čas na návštevu
Do parku sa dá isť počas celého roka, snáď okrem obdobia dažďov, ktoré je od júna do polovice septembra. V tomto období tu padne 1000 až 1600 litrov zrážok, čo môže výrazne znepríjemniť turistiku. Chodníky sú zablatené a rieky príliš rozvodnené. V strmších terénoch môžu byť aj nebezpečné.

Ideálny čas je po období dažďov, od polovice septembra do novembra. Krajina je svieža, živá a nádherne zelená. Cesty sú menej prašné a ďaleké výhľady nie sú zahmlené. Od decembra do apríla je na plošine množstvo slnečného svitu, ale ďaleké výhľady sú často zahmlené. Krajina už nieje nádherne zelená, ale zoschnutá. Najmenej vyhľadávané obdobie je od mája do júna, kedy vládne sucho. Vďaka nadmorskej výške bývajú teploty cez deň príjemné, ale z častým vetrom. V noci sa dosť ochladí, takže nie je na škodu troj alebo štvorsezónny spacák.

V Simienských horách, zdroj: lonelyplanet com
V Simienských horách, zdroj: lonelyplanet com

Ak vás park oslovil, a zvažujete jeho návštevu, nebude to až tak jednoduché. Každý návštevník musí pred vstupom navštíviť Simien Mountains National Park Office v Debarku pre povolenie vstupu (zaplatenie vstupu). Vstup do parku je možný len z vyškoleným sprievodcom, ktorého treba taktiež zaplatiť. Ceny sú však v porovnaní zo slovenskými zanedbateľné.