Epic blog from

Svet ti leží pri nohách, neboj sa ho spoznať



AUTOR Peter Mader
15.05.2017 10:47:09

Najkrajšie miesta planéty. Národný park Torres del Paine (Čile)

Naša planéta je zmesou rôznorodosti. Od vysokých hôr po nekonečné lesy, od arktických ľadov po piesočné duny. Každá oblasť je iná a každá krajina je niečím výnimočná. Aj keď musí príroda neustále ustupovať záujmom civilizácie, stále sú tu nádherné miesta ako národné parky, či prírodné rezervácie. Ako prvý sme sa vám rozhodli predstaviť Torres del Paine.

Park sa nachádza v Patagónii, 112 km severne od mesta Puerto Natales, v južnej časti Čile. Bol založený v roku 1959 ako Parque Nacional de Turismo Lago Grey. Svoj súčasný názov dostal v roku 1970, no konečné vytýčenie hranice parku sa podarilo až v roku 1977. V roku 1978 bol vyhlásený za biosférickú rezerváciu UNESCO.

S rozlohou 240 tisíc hektárov je jedným z najväčších a najvyhľadávanejších parkov v Čile. Ročne ho navštívi priemerne 140 tisíc návštevníkov, z čoho je 60% zahraničných turistov. V parku platia prísne opatrenia. Kempovať je možné len na vyhradených miestach a pri chatách, je tam zakázané zakladať otvorený oheň, je zakázané chodiť mimo vyznačených chodníkov a niektoré miesta sú prístupné len so sprievodcom.

Jazero s ľadovcom Grey
Jazero s ľadovcom Grey, Zdroj: placerating.com

V oblasti je veľa značených chodníkov, no na najvyššie vrcholy sa dostanú iba horolezci. Ale aj bežní turisti si prídu na svoje. Menej dobrodružné povahy môžu podniknúť niektorý z jednodňových výletov na koňoch, pešo, alebo loďou po jazerách k ľadovcu. Odvážnejší môžu absolvovať 5 dňovú "W" túru, ktorá vedie k samotnému symbolu parku trojvrcholu Towers of Paine, do French Valley, ktoré je ukryté v tieni najvyššej hory Cerro Paine Grande (2884m) a ku viacerým jazerám. Najväčšou výzvou však ostáva 8 až 9 dňová "O" túra, ktorá vedie okolo celého masívu.

Medzi najznámejšie miesta parku patrí vodopád Salto Grande, výhľad na Paine Horns, Amarga Lagoon, jazero Grey s rovnomenným ľadovcom, jazero Sarmiento, či už vyššie spomínaný trojvrchol a French Valley. Veľa návštevníkov zavíta aj do neďalekej jaskyne Milodon, ktorá však leží mimo parku.

Trojvrchol Towers of Paine, Zdroj: patagonia.travel
Trojvrchol Towers of Paine, Zdroj: patagonia.travel

Ak sa rozhodnete Torres del Paine navštíviť, najvhodnejšia doba je od decembra do februára. V Patagónii kraľuje leto a priemerné teploty sa pohybujú okolo príjemných 16 stupňov.

Chránená oblasť
Torres del Paine však nie sú len vysoké hory a nádherné scenérie. Park sa skladá zo štyroch vegetačných zón. V lesnatých častiach možno nájsť rôzne druhy bukov, kríkov a darí sa tu ja vzácnym rastlinám. Celkovo je v parku zdokumentovaných sedem druhou orchidey vrátane Chloraea magellanica, ktorá rastie hlavne v chladnejších oblastiach Južnej Ameriky.

Svoje miesto si tu našli aj nádherné červené kvety rastliny Embothrium coccineum, ktorá je známa ako Čilský ohnivý strom. Medzi skalami sa dajú nájsť aj nápadné kvety Calceolaria uniflora. Zaujímavosťou však je výskyt 85 druhov nepôvodných rastlín, z ktorých väčšina je európskeho pôvodu.

Embothrium coccineum, Zdroj: itorresdelpaine.com
Embothrium coccineum, Zdroj: itorresdelpaine.com
Calceolaria uniflora. Zdroj: itorresdelpaine.com
Calceolaria uniflora. Zdroj: itorresdelpaine.com

Medzi najbežnejšie zviera oblasti patrí Guanako. Tieto lamy sú rozšírené v celej Patagónii. Ďalšie zvieratá typické pre Torres del Paine sú pumy, líšky a jeleňom podobný Huemul. Vyskytuje sa tu až 15 druhov dravých vtákov, ktorým kraľuje Kondor veľký. Taktiež veľa nedravých vtákov ako Plameniak čilský, Nandu Darwinov či Labuť Čiernokrká.

Lamy Guanako, Zdroj: pygmy-elephant.com
Lamy Guanako, Zdroj: pygmy-elephant.com
Nandu s mláďatami, Zdroj: itorresdelpaine.com
Nandu s mláďatami, Zdroj: itorresdelpaine.com

Najväčším nebezpečenstvom pre zvieratá a rastliny v parku sú požiare. V roku 2005 sa podarilo neopatrnému českému turistovi založiť požiar, kvôli ktorému zhorelo 155 km² parku. Na konci roku 2011 sa niečo podobné podarilo izraelským turistom. Zhorelo 176 km², vrátane 36 km² pôvodných lesov. Dúfame že sa parku do budúcnosti požiare vyhnú. Bolo by škoda, ak by sa tento jedinečný a nádherný kus prírody nezachoval pre budúce generácie.

Zdroj: itorresdelpaine.com, torresdelpaine.com, youtube.com, wikipedia.org Foto: itorresdelpaine.com, pygmy-elephant.com, outdooractive.com, torresdelpaine.com, lastorres.com, chile.travel, dosisfotografica.blogspot.sk