Epic blog from

Svet ti leží pri nohách, neboj sa ho spoznať



AUTOR Peter Mader
17.05.2017 11:18:29

Najkrajšie miesta planéty. Sierra de Gredos (Španielsko)

Naša planéta je zmesou rôznorodosti. Od vysokých hôr po nekonečné lesy, od arktických ľadov po piesočné duny. Každá oblasť je iná a každá krajina je niečím výnimočná. Aj keď musí príroda neustále ustupovať záujmom civilizácie, stále sú tu nádherné miesta ako národné parky, či prírodné rezervácie. Jedným z takýchto miest je aj Sierra de Gredos.

Horské pásmo Sierra de Gredos leží v centrálnej časti Pyrenejského polostrova. Je zasadené do stredu Kastilského pohoria, len 170 kilometrov západne od Madridu. Z 500 kilometrov dlhého pohoria zaberá približne štvrtinu. Jeho skalné štíty sú zložené prevažne z žuly.

V pohorí sa nachádza 5 hlavných údolí s veľkými riekami, ktoré sú ako stvorené pre milovníkov raftingu. Vysoké skalné štíty vyhľadávajú horolezci a na širokej sieti chodníkov si nájdu to svoje aj turisti. Najvyšší vrchol v Sierra de Gredos je Pico Almanzor, ktorý sa medzi oblakmi šplhá do výšky 2592 metrov. Vrchol má druhý stupeň horolezeckej obtiažnosti a prvý výstup naň sa uskutočnil v roku 1899.

Pod vrcholom Pico Almanzor, Zdroj: gmpatapumparriba.blogspot.sk
Pod vrcholom Pico Almanzor, Zdroj: gmpatapumparriba.blogspot.sk

Medzi najvyhľadávanejšie destinácie v pohorí patria vrcholy Morezón (2392 m), Canchal de la Ceja (2428 m), La Mira (2343 m), Torozo (2027 m), tiesňava rieky Monachil, rieka Tormes, Laguna de la Nava, Laguna Grande de Gredos, Laguna del Barco, či už spomínaný vrchol Almanzor.

Veľké množstvo jazier a vodných tokov vytvorili miesto, na ktorom sa darí rastlinám aj živočíchom. Rozmanitosť rastlín priamo súvisí z nadmorskou výškou. V nížinách sa darí napríklad dubom, gaštanom, jelšiam, brezám vŕbam, osikám, či boroviciam. Vo vyšších polohách rastú hlavne nižšie kríky. Vegetácia na lúkach je rôznorodá a vo veľa prípadoch je podobná tej slovenskej, no dajú sa tu nájsť aj unikáty, ako niektoré druhy mäsožravých rastlín.

Kozorožcom sa na vysokých planinách darí, Zdroj: wikipedia.org
Kozorožcom sa na vysokých planinách darí, Zdroj: wikipedia.org

V Sierra de Gredos žije Kozorožec iberský. Kozorožci si vo vysokých horách tak zvykli na ľudí, že ich ani nevnímajú. Často k sebe nechávajú prísť ľudí aj na dva metre. Medzi skalami sa darí aj dravcom. Žije tu Orol skalný, ohrozený Španielsky kráľovský orol, Včelár lesný, Sup tmavohnedý či Sup bielohlavý. Dajú sa pozorovať aj u nás bežne žijúce zvieratá, ako srnce, ropuchy a salamandry.

Spisovateľ a filozof Miguel de Unamuno opísal Sierra de Gredos ako strechu Kastílie a kamenné srdce Španielska. Veríme, že toto miesto stojí za návštevu.

Zdroj: hikingiberia.com, wikipedia.org, spain.info Foto: wikipedia.org, gmpatapumparriba.blogspot.sk, turismocastillayleon.com, mapio.net